Десет савета за уштеду енергије

Пет савета како да се у већ незавидним ситуацијама спречи још већа штета и пет савета како да се повећа ефикасност успешних система

1. Мање трошити на грејање

Требало би тежити томе да се оптимална температура у просторији постигне уз што бољу топлотну изолацију. Уколико је унутрашња температура испод распона 16 – 18 [⁰С] узрокована недостацима у конструкцији фасаде, топлотним мостовима или дотрајалошћу грађевинских елемената – зграда је у истинском проблему.

1. Штедња топле воде

У цевима за транспорт воде које се ретко користе јавља се опасност од развијања колонија бактерије легионеле (Legionella pneumophila). Обезбеђивање потврде о микробиолошкој исправности воде, као и одржавање техничке исправности цеви у поменутим околностима ретке употребе доносе додатне трошкове. Јасно је да штедња топле воде никако није препоручљива.

1. Унутрашња изолација

Ако се дуго не изврши санација хладних мостова на фасади, станари често преузимају ствар у своје руке: они покушавају да спољни слој фасаде изолују изнутра – што је уобичајено лаичко решење – а што доводи до продирања влаге и ширења плесни на унутрашњости зида. Исправан приступ поменутом проблему подразумева да се у извођењу радова морају узети у обзир намена просторије, средња температура и влажност зида. Ради се, свакако, о веома захтевном послу који би требало препустити професионалцима.

1. Уштедети на вентилацији

Потреба проветравања кухиња и купатила без прозора често бива занемарена. Иритантан звук, потрошња струје и топлотни губици као последица рада вентилационих уређаја наводе људе да одустану од проветравања поменутих просторија. Затварање вентилационих уређаја није решење: они се свакако морају чистити, а морају се проверавати и вентилациони водови, нарочито на местима пролаза кроз противпожарне зидове који раздвајају пожарне одељке у згради.

1. Отварање подрумских прозора у летњим месецима

У летњим месецима никако није препоручљиво загревати и проветравати сув и хладан подрум топлим и влажним ваздухом који допире споља. Подрумске прозоре у том периоду године не би требало дуго држати отвореним. Дуготрајно проветравање има смисла једино ако се у подруму налази перионица веша.

1. Изоловање водоводних цеви

Одлука о уштеди енергије прописује неопходност уграђивања изолације на цевоводима, како на топловодима, тако и на цевима за транспорт хладне воде, који су спроведени изван зидова, у подрумским просторијама. Малим улагањем се обезбеђује уштеда енергије и смањење трошкова.

1. Изолација подрумских плафона

Широко распрострањена заблуда је да подрумске просторије није потребно изоловати, јер приземље изнад које се загрева једино без изолације обезбеђује подруму довољно топлоте. Изолација подрумског плафона у односу на приземље омогућава да подрум буде хладан, не леден, што је сасвим довољно, а да приземље, истовремено, не изгуби, неоправдано, сувише топлоте.

1. Изолација поткровља

На поткровље је пожељно, упркос томе што се ретко користи, нанети барем танак слој топлотне изолације. Превасходну корист од тога ће имати корисници просторија непосредно испод, јер ће мање топлоте изгубити преко плафона, лакше ће, уз то, одржавати жељену температуру у свом животном или радном простору, а трошкови грејања ће бити мањи.

1. Контролисано проветравање

Децентрализовани системи вентилације са енталпијским измењивачем топлоте се лако уграђују у просторије по избору – а показују се као добро решење, посебно у ситуацијама када сами корисници ретко проветравају свој животни или радни простор. Примена поменутих система омогућава и добру превентиву против проблема са нагомилавањем влаге и ширењем плесни. Трошкове одржавања и употребе ових система сноси корисник.

1. Нови прозори

Замена старих прозора који више не заптивају као некад новим прозорима који омогућавају бољу изолацију, ради смањивања трошкова грејања, је свакако ефикасно решење у циљу уштеде. Ипак, будите опрезни: водите рачуна о томе да након замене обезбедите довољно проветравање – како би се избегао проблем ca плеснима. Да би уграђивање изолационих прозора имали смисла, мора и топлотна изолација фасаде бити на довољно високом нивоу. Фирма која се бави уградњом оваквих прозора би, исто тако, морала стамбеној заједници заинтересованој за сарадњу да предочи и образложи предложени пројекат и укаже на све оно што његово спровођење собом носи.

Teкст је преузет из часописа: DDIVaktuell, Das offizielle Organ des Dachverbandes Deutscher Immobilienverwalter e. V. und seiner Landesverbände, Ausgabe 03/2018. (Aктуелности Кровног удружења професионалних управника Немачке (КупуН), Службени орган КупуН и његових локалних Удружења, април 2018.) Види: https://archiv.ddivaktuell.de/blog/10-tipps-zur-energieeinsparung.

Ауто текста: Андреа Хус (Andrea Huss), архитекта и експерт за спровођење Одлуке о уштеди енергије. Власник је фирме Archi.Net, активне у Баварској, специјализоване за енергетски инжењеринг и консалтинг у области енергетске санације фасада и уређаја у стамбеним (стамбено-пословним зградама), индустријским постројењима и зградама за јавне намене.

Превод текста: Радован Трифунов