Tada bi trebalo da bude poznato i koliko će novca svaka stambena zajednica da izdvaja za tekuće i investiciono održavanje
Autor: D. Mučibabićnedelja, 27.05.2018. u 21:51
Но­ви Бе­о­град шам­пи­он у по­што­ва­њу за­ко­на (Фо­то Н. Мар­ја­но­вић)

Minimalna naknada za prinudne profesionalne upravnike biće 300 dinara po stanu i nju će do kraja juna aminovati novi saziv Skupštine grada, nezvanično saznaje „Politika” u Gradskoj upravi. Tada bi trebalo da bude poznato i koliko će novca svaka stambena zajednica da izdvaja za tekuće i investiciono održavanje.

Određivanje ove tarife za prinudne upravnike koji su položili stručni ispit i upisani su u registar profesionalnih upravnika odrešiće ruke komunalnoj inspekciji da kažnjava stambene zgrade koje ni pola godine posle zakonom propisanog roka za registraciju višespratnica nisu izabrali šefa: upravnika iz svojih redova ili profesionalca.

Komunalni inspektori od januara po službenoj dužnosti obilaze teren i do sada su u gotovo svim beogradskim opštinama zalepili obaveštenja, popisali neregistrovane stambene zajednice i one koje ni samoinicijativno niti posle opomene nisu izabrale menadžment objekta – stavili su na spisak za prinudnu upravu.

Kazne za stambene zajednice mogu da budu od 5.000 do dva miliona dinara. Ali, još nije poznato da li će posle juna, kada grad propiše vrednost tarife za profesionalnog upravnika i stvori mogućnost za kazne onima koji ih nisu izabrali, vlasnici stanova i garaža zaista morati da plate za svoj propust ili će ih samo naterati da skupljaju novac za platu prinudnog upravnika. On će stambenoj zajednici biti dodeljen sa liste profesionalaca i posao će obavljati sve dok se stanari ne organizuju i taj zadatak ne povere nekom drugom. Njegove usluge moraće da plaćaju uplatnicom „Infostana”.

Šampion u poštovanju zakona zasad je Novi Beograd. Vlasnici stanova u najmnogoljudnijoj opštini registrovali su 2.490 stambenih zajednica, podatak je iz Jedinstvene evidencije koja se nalazi na sajtu Republičkog geodetskog zavoda. Slede ga Zvezdara sa 2.102 stambene zajednice, Čukarica sa 2.055, Vračar ima 1.721, Palilula 1.598… dok je u Sopotu svega njih 25.

– Mi smo svoj deo posla završili i sada čekamo grad da propiše naknadu za prinudnu upravu. Oko 130 zgrada na teritoriji opštine nije registrovano – kaže Olivera Višnjić, načelnica opštinske uprave Novog Beograda.

Starograđani su izabrali upravu u 1.300 zgrada što je oko 70 odsto svih višespratnica u centru prestonice, ističe Andrej Belingar iz Starog grada.

– Upravnici su uglavnom vlasnici stanova koji su uspeli da nađu zajednički jezik i tako izbegnu profesionalnog upravnika i još jedan namet za kućni budžet – dodaje Belingar.

Nedovoljan broj profesionalnih upravnika mogao bi da kupi vreme onim Beograđanima koji već godinama ne uspevaju da se dogovore oko podele vlasti i obaveza pod svojim krovom. Jer, u Srbiji je svega oko 700 licenciranih upravnika. Procene su da ih je potrebno najmanje 15.000, a interesovanje za obuku jenjava, kaže Dejan Turkalj, direktor preduzeća „Moj upravnik”, kćerke firme najveće slovenačke kompanije u oblasti upravljanja i održavanja nekretnina „SPL Ljubljana”.

– Premalo je profesionalnih upravnika i to će biti problem za uvođenje prinudne uprave. Ljudi su u početku bili euforični i u tome su videli brzu zaradu, ali kada se uhvate u koštac sa svim poteškoćama vide da je to ozbiljan posao i da zahteva i stručnost i logistiku. Naša firma upravlja sa 400 zgrada, ima 11 profesionalnih upravnika koji nisu domari nego zgradu povremeno obilaze, reaguju na zahteve vlasnika stanova i prave plan i program održavanja koji dostavljaju firmama za održavanje – ističe Turkalj.